15 november Fängslade författares dag


Svenska Pen håller i flera arrangemang i samband med Fängslade författares dag, som en del av den internationella Pen initiativ för att uppmärksamma fängslade författare och journalister över hela världen. Denna årliga dag är tänkt att uppmärksamma författare och journalister som fängslats på grund av deras verksamhet som författare och journalister.

I många delar av världen, där yttrandefriheten inte respekteras, möter författare och journalister hot från regeringar och andra starka politiska aktörer. Enligt Committee to Protect Journalists (CPJ) fanns 2015 199 journalister fängslade runt om i världen. År 2016 fanns det 37 författare och journalister dödats på grund av sitt arbete. PEN vill genom den årliga minnesdagen 15 november  uppmärksamma dessa hotade författare samt att skapa medvetenhet om de svåra förhållanden författarna arbetar i.

I år uppmärksammar svenska Pen den modiga turkiska författaren, Asli Erdogan. Svenska Pen har också tilldelat Asli Erdogan årets Tucholsky Award, grund av det exceptionella mod hon visat i sina verk, vilket också fick henne att fängslas av den turkiska regeringen. Den belyser även även andra fängslade journalister i Turkiet.

  • Dela: