Röster från Bangladesh till Bokmässan i höst

Fem av Bangladesh mest framstående författare besöker Bokmässan och berättar om ett land där dagstidningarna har litterära bilagor varje helg och poesifestivalerna lockar stor publik.

Det är de fem bengalispråkiga författarna Nirmalendu Goon, Ruby Rahman, Muhammad Samad, Mrittika Goon och Anisur Rahman som bland annat medverkar i två seminarier under vinjetten Röster från Bangladesh.

Det ena seminariet är ett samtal om bengalisk poesi från Rabindranath Tagore (1861-1941) till idag. I år är det 100 år sedan Tagore, som förste icke-europé, tilldelades Nobelpriset i litteratur 1913.

Läs mer om seminariet "Bengalisk poesi från Rabindranath Tagore till idag".

Det andra seminariet handlar om dagens litteraturscen i Bangladesh, ett land där det trots politiska och ekonomiska kriser publiceras hundratals litterära tidskrifter och tusentals böcker varje år. Dagstidningarna har litterära bilagor varje helg och poesifestivalerna lockar stor publik. Dessa sidor av Bangladesh hamnar dessvärre i skuggan när internationella medier fokuserar sin bevakning på politiska kriser, översvämningar och cykloner.

Läs mer om seminariet "Levande litteratur och dagens Bangladesh".