Jorge de Lima

* 23 april 1895 i União dos Palmares, Alagoas, Brasilien † 15 november 1953 i Rio de Janeiro, Brasilien

Jorge de Lima kom från União i delstaten Alagoas i Nordeste och var till skillnad från andra författarkollegor från samma region mulatt. Detta kom i hög grad att påverka hans författarskap.

Han fick redan år 1907 sina första dikter publicerade i olika tidningar. 1927 bröt han mot sin tidigare traditionella stil med diktsamlingen Poemas, följd av Novos poemas (1929) och Poemas escolhidos (1932). Här skriver han på ett nytt sätt, fritt och ohämmat, och blandar in de svartas språk och religion. Under 30-talet drogs han allt mer åt religiös mysticism, men utan att förlora sitt revolutionära engagemang.

Till yrket var Jorge de Lima läkare, vilket gör sig påmint i den socialrealistiska romanen Calunga (1935) som skildrar en läkares kamp för att bistå nödlidande i träskmarkerna vid São Franciscoflodens mynning.

Han fortsatte sin läkargärning parallellt med skrivandet, vilket innebar att hans mottagning i Rio de Janeiro till stor del befolkades av författar- och konstnärskollegor som hade andra ärenden än patienterna. I själva verket var mottagningen en av de viktigaste kulturella mötesplatserna i Rio!

Jorge de Lima var en mångsidig person. Han var även verksam som kritiker och konstnär. Han ägnade sig bl a åt surrealistiskt måleri och skulptur. Det surrelistiska inflytandet märks även i hans romaner.