Ku Sang

* 16 september 1919 † 11 maj 2004

Ku Sang föddes i Seoul men växte upp i Wônsan i nordöstra Korea. Som många andra unga intellektuella under denna period studerade han i Japan. Senare återvände han till norra Korea för att arbeta som författare och journalist. Hans föräldrar var katoliker och han växte själv upp som inom denna tro. Under sina studieår i Japan kom han dock att svikta i sin tro, men senare i livet fann han sin egna religösa övertygelse. Efter befrielsen från kolonialstyret, då norra delen av den koreanska halvön ockuperades av sovjetiska trupper och en kommunistik stat bildades, flydde han till syd och arbetade under många år som redaktör för tidningen Kyônghyang sinmun.

Bland hans diktsamlingar kan nämnas Kû pun i hollosô kadut (1981) och Illyu ûi maengjôm esô (1998). Han har gett ut en essäsamling med titeln Uri salm, maûm ûi nun i ttôya (1995) och även en samling dramer med titeln Hwangjini (1994).
Hans poesi präglas av existensiella frågor presenterade i en enkel och rak språkdräkt. Hans dikter börjar ofta med en personlig iakktagelse för att sedan fördjupa sig i mer allmänna frågeställningar. Det raka tilltalet i hans poesi har vunnit honom en trogen publik, men det är först på senaste tiden som även kritiker har kommit att se honom som en av Sydkoreas ledande poeter. Hans poesi har också översatts till en rad främmande språk.
Anders Karlsson

Bibliografi – böcker