Maria Elena Walsh

* 1 februari 1930 i Ramos Mejia, Argentina † 10 januari 2011 i Buenos Aires, Argentina

Argentinas största och mest älskade barnboksförfattare heter Maria Elena Walsh.

Hon är en blandning av Lennart Hellsing och Lill Lindfors. När hon sjunger om Buenos Aires, "La Reina de la Plata", hör man stadens själ. Hon borde ha översatts för tjugo år sedan, men eftersom hon skriver poesi och nonsensrim, språkliga äventyr, så är hon svåröversatt och kräver precis som Hellsing poetiska ansträngning som förlag kan tveka inför.

Maria Elena Walsh pappa var historieberättare och brittisk järnvägstjänsteman. Hon började läsa som femåring, fick sin första dikt tryckt som femtonåring och bekostade själv utgivningen av en diktsamling som sjuttonårig.

Hon lyckades faktiskt få Pablo Neruda att läsa den, berättar hon. Så tvingades hon i landsflykt i Paris undan 50-talets diktatur i Argentina och försörjde sig med sin gitarr som folksångare och trubadur.

Hon återvände kring 1960 till Argentina och samlade så småningom sina visor till en bok och grammofonskivor, hon medverkade i tv-program för barn och vuxna, även i film.

Nästa hårda diktatur i Argentina fick henne att gå i inre exil, men när den lättade avböjde hon ett chefsarbete på tv för att i stället kämpa för kvinnofrågor, jämställdhet, och kultur för barn och vuxna. Hon fortsatte att skriva poesi och medverkade i dagspress och tidskrifter.

1990 blev hon hedersdoktor vid universitetet i Cordoba. Ett urval av sina artiklar samlade hon 1993 i boken Desventuras en el País-Jardín-de-Infantes.

Bibliografi – böcker

Dailan Kifki (1966)
Maria Elena Walsh mest älskade berättelsebok är en surrealistisk klassiker, som med sina 47 korta kapitel är ovanligt tjock för att vara barnbok i Latinamerika. Den är k...