Mohammad Gerami

* 1964

Jag föddes i en bondefamilj i norra Iran. Min far var kohandlare. Han ville att jag skulle hjälpa honom i hans arbete, istället för att gå till skolan. Det var dagdriveri, trodde min far. Jag missade det första skolåret, men nästa år satte jag mig på skolbänken, tack vare min mors envishet.

Så småningom upptäckte jag världen och orättvisorna. Jag växte upp och blev politiskt aktiv. Prästerna hade tagit över vårt land och började förtrycka alla oliktänkande. De grep en del av mina klasskamrater och lärare. Jag räddade mig genom att fly till kriget som pågick mellan Iran och Irak, men en dag tog militärpolisen mig. Jag måste fly igen och hamnade till sist i Sverige.

I mitt nya land bestämde jag mig för att skriva, i förhoppningen om att skänka mina medmänniskor glädje, öppna deras ögon för sanningar om livet. Min första roman är skriven på persiska, sedan skrev jag Versläsaren och den levande martyren på svenska. Jag skickade manuset till en litteraturkritiker som svarade mig: I varje människa finns en roman. Här finns stoffet till en bra roman, gå rakt på sak och skriv i scener så som du har gjort på sidan?

Nu ska jag få min första roman utgiven på svenska och den senaste tiden har jag tänkt på örfilen som min far gav mig en gång i tiden. Jag vet inte. Kanske att jag en dag skickar honom blommor som tack.

Förlagsinformation

Bibliografi – böcker

2010; övers.
Författare: Zinat Pirzadeh Navid Modiri Namdar Nasser Azar Mahloujian Farnaz Arbabi Nima Dervish Nasim Aghili Rasoul Nejadmehr Jila Mossaed Soleyman Ghasemiani...
Ord & visor 2006; övers.
Det är 70-tal och kriget mellan Iran och Irak bryter ut. Lantarbetaren Issa i norra Iran kommer i konflikt med ett gäng tjuvar, som vill skrämma bort honom från hans arbetsplats. När Issas fru dör,...