Ricardo Güiraldes

* 13 februari 1886 i Buenos Aires, Argentina † 8 oktober 1927 i Paris, Frankrike

Güiraldes roman Don Segundo Sombra tillhör de verkliga klassikerna inom den argentinska litteraturen, för att inte säga den latinamerikanska. Den skrevs på tjugotalet och sedan dess har generationer unga argentinare läst den och drömt om det spännande livet på pampas. Boken markerade både en kulmen och ett slut på den så kallade gaucholitteraturen (gauchos = boskapsskötare).

Författaren tillbringade en stor del av sin barndom tillsammans med sin far och farfar på familjegodset La Porteña nära San Antonio de Areco, där den populära romanen också skrevs. Efter studier i juridik gjorde Güiraldes under några år resor i flera världsdelar. Efter återkomsten till Buenos Aires debuterade han 1915 med diktsamlingen El cencerro de cristal. Därefter skrev han en novellsamling och några kortare romaner, varav ingen dock blev särskilt uppmärksammad.

Tillsammans med Jorge Luis Borges grundade han den kortlivade tidskriften Proa 1924. Två år senare utkom den roman som skulle bevara hans namn till eftervärlden och göra San Antonio de Areco, beläget ett tiotal mil väster om Buenos Aires, till en vallfartsort. Güiraldes dog ung, i Paris, men begravdes i San Antonio.

Eva Stenvång

Bibliografi – böcker

Don Segundo Sombra (1926)
Romanen handlar om en pojke som vid 14 års ålder lämnar det hus där han bor med sina fastrar för att följa gauchon Don Segundo ut på pampas. Där får...