Bön till havet

Till minne av Alan Kurdi

Ungdomsårens helvete.

Under hela sin uppväxt blir Hamid retad för att han leker med flickor och dessutom beter sig som en flicka, pratar som en flicka. I tonåren hamnar han i djup kris.

Hamid Zaher

Hamid Zaher (född 1974) är en Kanadiensisk-baserade afghanska författaren och homosexuellas rättigheter aktivist.  Han tvingades fly från Afghanistan när hans familj började pressa honom att gifta sig, på grund av Afghanistan straffa homosexualitet via dödsstraff.
 

Och bergen svarade

I den fattiga lilla byn Shadbagh i Afghanistan säljer Sabor sin fyraåriga dotter Pari när han inte längre kan försörja sin växande familj.

Satans Dostojevskij

I sin nya bok har Atiq Rahimi inspirerats av Dostojevskijs klassiska roman 

Samira och Samir

Långt borta i det oändliga Hindukush får den vackra Daria och kommendanten en dotter, Samira. Fadern förskjuter inte sitt barn, men kommendanten hemlighåller sanningen för att inte förlora ansiktet och av rädsla för att hans folk inte skall tycka han är en riktig karl.

Atiq Rahimi

Rahimi kommer från Afghanistan och är både författare och filmskapare. Han lämnade sitt hemland 1984 och har sedan dess främst varit bosatt i Frankrike. Filmen "Earth and Ashes" baserad på en av hans romaner med samma namn belönades vid filmfestivalen i Cannes 2004.

Khaled Hosseini

Khaled Hosseini är född 1965 i Kabul i Afghanistan, men sedan 1980 bosatt i usa. År 2006 mottog han fn:s flyktingkommissariats Humanitarian Award och utsågs även till U.S. Goodwill Envoy för samma kommissariat. Han bor i norra Kalifornien med sin fru och sina barn.

Idries Shah

Författare och forskare med afghanskt- brittiskt ursprung, bosatt i England. Han har skrivit ett 30-tal böcker i olika genrer: resor, folklore, antropologi, psykologi och filosofi, t ex The Sufis (1964), den hittills mest allsidiga beskrivningen av sufismen.