Mohammad Asef Soltanzadeh

Mohammad Asef Soltanzadeh är en afghansk författare som efter ockupationen av Afghanistan deserterade och flydde först till Pakistan och sedan, 1985, till Iran. Han debu- 195 terade som novellförfattare i Iran.

Faiaz Dowlatzai

Faiaz Dowlatzai är född i Balkh (som också kallas för Rumis stad) i Afghanistan. Han kom till Sverige hösten 2015.
Han har bland annat varit aktiv inom Rädda Barnens Påverkansråd. Mycket tid går idag till hans engagemang för Ensamkommandes Förbund på både lokal och nationell nivå.

Resan – bortom de månlösa nätterna

”Nu har det gått ungefär två timmar, inga lampsken syns längre vid horisonten. Jag har ingen aning om var vi är. Vi är vilse, mitt i ingenstans. Det blåser farligt och vågorna kränger båten hit och dit.

Bön till havet

Till minne av Alan Kurdi

Ungdomsårens helvete.

Under hela sin uppväxt blir Hamid retad för att han leker med flickor och dessutom beter sig som en flicka, pratar som en flicka. I tonåren hamnar han i djup kris.

Hamid Zaher

Hamid Zaher (född 1974) är en Kanadiensisk-baserade afghanska författaren och homosexuellas rättigheter aktivist.  Han tvingades fly från Afghanistan när hans familj började pressa honom att gifta sig, på grund av Afghanistan straffa homosexualitet via dödsstraff.
 

Och bergen svarade

I den fattiga lilla byn Shadbagh i Afghanistan säljer Sabor sin fyraåriga dotter Pari när han inte längre kan försörja sin växande familj.

Satans Dostojevskij

I sin nya bok har Atiq Rahimi inspirerats av Dostojevskijs klassiska roman 

Samira och Samir

Långt borta i det oändliga Hindukush får den vackra Daria och kommendanten en dotter, Samira. Fadern förskjuter inte sitt barn, men kommendanten hemlighåller sanningen för att inte förlora ansiktet och av rädsla för att hans folk inte skall tycka han är en riktig karl.