Priser: Barn & ungdomslitteratur 2014

ALMA-priset
Vinnare 2014: Barbro Lindgren, Sverige

Barco de vapor Den spanska stiftelsen SM premierar opublicerade barn- och ungdomsböcker i Spanien, Argentina, Brasil, Chile, Colombia,, México, Perú, Puerto Rico och Dominikanska Republiken
Argentina mars 2014:
Peru aug 2014:
Brasilien sept 2014:
Chile 2014:
Colombia sept 2014
Mexiko sept 2014.

Catálogo Iberoamericano de Ilustración.
Latinamerikanskt illustratörspris som delas ut i samband med Bokmässan i Guadelajara i slutat av november. Vinnaren får 5.000 US$ och får pryda omslaget till den katalog som distribueras, liksom en utställning med 45 illustratörer, varav  5 fått särskilda omnämnanden-
Vinnare 2014:

Hans Christian Andersen barnlitteraturpris

H C Andersen-medaljen. Instiftades 1956 och delas ut vartannat år till en författare och sedan 1966 också till en illustratör, vars samlade verk utgör ett värdefullt bidrag till barnlitteraturen. Priset kallas ofta för barnbokens Nobelpris och består av en medalj och ett diplom.
Vinnare 2014:
Författare: Nahoko Uehashi, Japan
Illustratör: Roger Mello, Brasilien

IBBY-Asahi Reading Promotion Award

Instiftades 1986 och utdelas vartannat år till två grupper eller institutioner, som med speciella satsningar bedöms utgöra ett värdefullt bidrag när det gäller lässtimulerande åtgärder riktade till barn och ungdom.
Priset består av ett diplom och en penningsumma, 10 000 USD vardera som doneras från Asahi Shimbun Newspaper Company, Japan.
Vinnare 2014: Children's Book Bank, Toronto, Canada

Peter Pan-priset

Peter Pan-priset instiftades år 2000 av IBBY Sverige och Bok & Bibliotek och består av ett diplom och deltagande i Bok & Bibliotek i Göteborg.
Priset går till en utländsk barn- eller ungdomsbok, som har litterära och innehållsmässiga kvalitéer och uppfyller ett eller flera av följande kriterier:

  • den visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap
  • den kommer från ett land, språk eller kultur som är mindre vanligt förekommande i Sverige
  • den har ett innehåll som fokuserar barn eller ungdomar i andra länder och kulturer.

Peter Pan-priset 2014 til

Peter Pans silverstjärnor

Tre silverstjärnor tilldelas efter samma kriterier för en bilderbok, en barnbok och en ungdomsbok. Priserna består av diplom till upphovsmannen och till det svenska förlaget.

Premio Iberoamericano SM de Literatura Infantil y Juvenil

Detta pris på 30.000 US$ instiftades 2005 har ett läsfrämjande syfte och belönar en iberoamerikansk barn- och ungdomsförfattares livsverk. Priset delas ut på Bokmässan i Guadalajara i slutet av november.
2014 tilldelas priset