Den gyllene paviljongens tempel : roman

Översättare:
Original: Kinkaku-ji (1956)
Romaner Asien

1950 förstördes det berömda zen-templet Kinkakuji i Kyoto i en våldsam mordbrand. Denna gyllene paviljong var över femhundra år gammal och ansågs som ett sällsynt mästerverk av buddhistisk trädgårdsarkitektur. Så vördad var denna historiska och religiösa helgedom att den i Japan betraktades som ett nationellt minnesmärke. Den antändes och förstördes med berått mod av en olycklig och obalanserad zen-novis.
Kring denna händelse skrev Yukio Mishima denna roman. Det är en tät och inkännande psykologisk thriller som på ett fascinerande vis låter oss blicka in i ett samhälle som många gånger ter sig slutet och gåtfullt. Med sin suggestiva prosa för Mishima läsaren in i den unge novisens psyke och ger en stark känsla av vad det är som plågar och driver denne.
Precis som i verkligheten uthärdar den unge mannen till slut inte templets skönhet, som han upplever som ett hån mot sin egen fulhet, och begår sitt vansinnesdåd. Men på vägen dit utspelar sig ett drama som Mishima på sitt mästerliga vis förmår ge evigt liv.
Förlagsinformation

 

Anmärkning 

Tidigare upplagor: Bonniers, 1962. Översättning från engelskan: The temple of the golden pavilion