Glashuset

Leopard 2011
Översättare:
Romaner Indonesien

När den moderna nationen Indonesien tar form kring förra sekelskiftet befinner sig Minke, en ung och idealistisk infödd intellektuell, mitt i händelsernas centrum. Vi har följt hans utveckling i tre böcker —Människornas jord, Ett barn av alla folk och Fotspår.

I Glashuset, den fjärde och avslutande delen i Pramoedya Ananta Toers storslagna romansvit, träder en ny huvudkaraktär fram och berättelsen tar en dramatisk vändning. Hädanefter får vi följa poliskommissarie Pangemanann som i åratal har övervakat Minke på uppdrag av kolonialmakten. Pangemanann är även han en infödd intellektuell och utbildad vid Sorbonne, men till skillnad från Minke har han valt att gå myndigheternas solkiga ärenden. Gradvis börjar Pangemanann dock inse att han håller på att ätas upp av sin egen cynism och att hans ställning i det koloniala systemet är långt ifrån trygg.

Serie:
Burukvartetten. en storslagen romansvit om den moderna nationen Indonesiens födelse kring förra sekelskiftet, och består av fyra böcker – Människornas jord, Ett barn av alla folk, Fotspår och Glashuset.
Toer framförde ursprungligen berättelserna som tillsammans bildar Burukvartetten muntligt för sina medfångar under de femton år han var politisk fånge på ön Buru, då han var förbjuden att nedteckna någotBurukvartetten är en enastående skildring av den tidsperiod som kom att omdana de ostindiska öarna för alltid. Porträttet av Minke är baserat på den framstående indonesiske journalisten och politiske aktivisten Tirto Adi Surjo.

Förlagsinformation