Inte längre människa

Översättare:
Original: Ningen shikkaku
Romaner Asien

Inte längre människa (ningen shikkaku) av Osamu Dazai rankas som den näst bäst säljande och mest lästa japanska romanen efter kokoro av natsume soseki. Den publicerades 1948, strax före författarens självmord. romanen är ett typexempel på den japanska genren shishosetsu, ett slags självbiografisk fiktion.

Boken består av tre delar. Den första antecknings-boken där Yoso som ung pojke först kommer underfund med sitt utanförskap och finner sig känslomässigt avskärmad från omgivningen. I den andra anteckningsboken blir han allt mer äcklad av sin egen glättiga fasad som han gömmer sig bakom. Han fastnar i en destruktiv cykel av droger alkohol och självmordstankar. Han träffar en kvinna och de bestämmer sig för att tillsammans begå självmord. Yozo överlever men inte hon, vilket lämnar honom med en outhärdlig känsla av skuld.
I den tredje anteckningsboken, flera år senare, är Yozo relegerad från universitetet. han inleder ett förhållande med en minst lka destruktiv kvinna som gång på gång bedrar honom. Han sjunker allt djupare I alkohol- och drogmissbruk och drivs bara av sin längtan att ta livet av sig. Han omhändertas slutligen och blir inlåst på ett mentalsjukhus. han känner inte längre varken glädje eller sorg. Han är inte längre människa.
Förlagsinformation

Anmärkning 

Översättning från engelska och japanska