Kvinnor på ett tåg

Översättare:
Original: Ladies coupé (2001)
Romaner Asien

Tills bara för några år sedan fanns särskilda kvinnokupéer på indiska tåg. I en sådan kupé berättar 45-åriga Akhila som är ensamstående om sig själv för medpassagerarna medan tåget ringlar sig fram genom södra Indien med den absoluta sydspetsen som destination.

Akhila står inför livsavgörande val. Men vilka möjligheter att välja har en ensamstående kvinna? Hon är hårt pressad av familj, tradition och omgivning i en indisk verklighet som inte erkänner kvinnors rätt att leva på samma villkor som män. Samtidigt är hon nyfiken och vill kunna styra sitt eget liv. Hur har Akhilas medpassagerare i kupén tacklat sina problem i livet? En efter en, berättar kvinnorna om sina erfarenheter.

Anita Nair tecknar med känsliga penseldrag en mångstämmig bild av dagens Indien - utifrån ett distinkt kvinnligt perspektiv - och ger med Kvinnor på ett tåg nya perspektiv på den, för många okända, indiska vardagen på 2000-talet.

Det Indien Anita Nair skildrar är fjärran den exotiska turistklichén om mystiska yogiers, skimrande maharadjapalats och osande rökelsekar. Anita Nair gestaltar vardagens människor, berättar om utsatthet, traditionens bojor och kvinnas hårda villkor i världens största demokrati, där mannen fortfarande är alltings måttstock. Men här ryms också en självutlämnande förtrolighet blandad med iakttagelser och ofta avväpnande humor.
Förlagsinformation