Fördolt är minnet av människan

En ung senegalesisk författare, Diégane Latyr Faye, kommer av en slump över en mytomspunnen roman från trettiotalet och blir besatt av att hitta dess författare, T.C. Elimane. Elimane hyllades på sin tid som en ”svart Rimbaud”, men möttes också av misstänksamhet och rasism.

David Diop

David Diop (f. 1966) är en fransk författare och akademiker. Hans mamma var fransyska och pappa senegales. Han bodde tillbringade huvuddelen av barndomen i Seneegal fram till 18 års ålder då han återvände till Frankrike.

Mohamed Mbougar Sarr

Mohamed Mbougar Sarr, född 1990 i Dakar, växte upp i Senegal och studerade litteratur och filosofi i Frankrike. Han fick sitt stora internationella genombrott med sin fjärde roman ”Fördolt är minnet av människan”, som tilldelades Goncourtpriset 2021.

Förlagsinformation

Om natten är allt blod svart

Om natten är allt blod svart utgår från erfarenheten hos en senegalesisk soldat som stred för kolonialmakten Frankrike under Första världskriget.

Barfotakvinnan

Barfotakvinnan är Scholastique Mukasongas självbiografiska berättelse om sin mamma, som var en av de närmare en miljon mäniskor som dog under folkmordet på tutsierna i Rwanda 1994. Stora delar av Mukasongas släkt mördades, däribland hennes far och mor och fem av hennes syskon.

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

Det finns en teori om att en människans medvetande kan fortsätta fungera en stund efter att hjärtat slutat slå.

Line Papin

Den fransk-vietnamesiska författaren Line Papin föddes 1995 i Hanoi, där hon levde sina tio första lyckliga år, innan familjen bröt upp från Vietnam och flyttade till Frankrike. Line Papin är idag bosatt i Paris.

Förlagsinformation

Det tredje kriget

Det tredje kriget är historien om tre kvinnor: Ba, hennes dotter och dotterdotter – min mormor, mamma och jag själv. Den börjar på 1960-talet under det andra indokinakriget med bomberna som faller över en vietnamesisk by.

Det långsamma livet

Efter terrorattentaten i Frankrike 2015 befinner sig Mounir, en 40-årig marockan, i en trängd situation. Han har nyligen flyttat in i en tvåa fyra trappor upp i centrala Paris. I en minimal etta ovanför bor Madame Marty, 80-årig, fattig och sjuk.

Himlen över taket

»Loups mamma och syster vet att han sover i fängelse, även om det rätta ordet ju är häkte, men vad spelar de rätta orden för roll när det sitter galler för fönstren, dörren är av metall och har en tittlucka och man hittar allt annat som bara finns innanför murarna.»