10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

Det finns en teori om att en människans medvetande kan fortsätta fungera en stund efter att hjärtat slutat slå.

Line Papin

Den fransk-vietnamesiska författaren Line Papin föddes 1995 i Hanoi, där hon levde sina tio första lyckliga år, innan familjen bröt upp från Vietnam och flyttade till Frankrike. Line Papin är idag bosatt i Paris.

Förlagsinformation

Det tredje kriget

Det tredje kriget är historien om tre kvinnor: Ba, hennes dotter och dotterdotter – min mormor, mamma och jag själv. Den börjar på 1960-talet under det andra indokinakriget med bomberna som faller över en vietnamesisk by.

Det långsamma livet

Efter terrorattentaten i Frankrike 2015 befinner sig Mounir, en 40-årig marockan, i en trängd situation. Han har nyligen flyttat in i en tvåa fyra trappor upp i centrala Paris. I en minimal etta ovanför bor Madame Marty, 80-årig, fattig och sjuk.

Himlen över taket

»Loups mamma och syster vet att han sover i fängelse, även om det rätta ordet ju är häkte, men vad spelar de rätta orden för roll när det sitter galler för fönstren, dörren är av metall och har en tittlucka och man hittar allt annat som bara finns innanför murarna.»

Gisslan

I sin roman målar Nina Bouraoui ett inträngande  porträtt av en kvinna som har brutit med sin omgivning. Sylvie Meyer, femtiotreårig, nyskild tvåbarnsmor, fackligt ombud på det företag hon varit anställd på i drygt tjugo år, håller en natt sin chef, Victor Andrieu, gisslan på hans kontor.

La cheffe

La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att där arbeta som hemhjälp.

Sex och lögner

Reportagebok.

Leïla Slimani

Leïla Slimani (född 1981) är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan snart tjugo år i Paris.