Det urblekta minnet

Nathacha Appanah inleder sin familjeberättelse med en bild av en flock starar som följer samma flyttväg varje år. Denna migrationsrutt som öppnades 1834 och fortsatte fram till 1920 använde författarens förfäder, när de 1872 lämnade en by i Indien  för att nå Mauritius.

Alla dina skingrade barn

Det är timmen då friden vågar sig ut. Mördarna är utmattade efter dagens hårda arbete och går hem för att tvätta fötterna och vila.

Beata Umubyeyi Mairesse

Beata Umubyeyi Mairesse föddes i Butare, Rwanda 1979. Hon överlevde folkmordet på tutsierna som ödelade landet på 100 dagar och flyttade 1994 till Frankrike för att studera statsvetenskap och jobba för humanitära ändamål. Hon är nu verksam som prisad novellist och poet.

Ingenting tillhör dig

Det är inte bara sorgen och ensamheten som ansätter Tara efter makens död. Inom henne stiger någonting upp och mullrar som en våg. Det är en historia som hon trodde var kvävd som kommer till liv igen, det är hon som hon var, förut, som dyker upp igen. 

Fördolt är minnet av människan

En ung senegalesisk författare, Diégane Latyr Faye, kommer av en slump över en mytomspunnen roman från trettiotalet och blir besatt av att hitta dess författare, T.C. Elimane. Elimane hyllades på sin tid som en ”svart Rimbaud”, men möttes också av misstänksamhet och rasism.

David Diop

David Diop (f. 1966) är en fransk författare och akademiker. Hans mamma var fransyska och pappa senegales. Han bodde tillbringade huvuddelen av barndomen i Seneegal fram till 18 års ålder då han återvände till Frankrike.

Tillfredsställelse

»Jag funderar ofta på vad som kommer att bli kvar, på vad Erwan kommer att ha kvar av mig, av sin barndom, jag skulle vilja fånga, uppenbara hans känslor på filmrullen, etsa in våra ögonblick, för jag fruktar att kärleken ska försvinna tillsammans med minnena, etsa in doften av jasmin när vi närm

Mohamed Mbougar Sarr

Mohamed Mbougar Sarr, född 1990 i Dakar, växte upp i Senegal och studerade litteratur och filosofi i Frankrike. Han fick sitt stora internationella genombrott med sin fjärde roman ”Fördolt är minnet av människan”, som tilldelades Goncourtpriset 2021.

Förlagsinformation

Om natten är allt blod svart

Om natten är allt blod svart utgår från erfarenheten hos en senegalesisk soldat som stred för kolonialmakten Frankrike under Första världskriget.

Barfotakvinnan

Barfotakvinnan är Scholastique Mukasongas självbiografiska berättelse om sin mamma, som var en av de närmare en miljon mäniskor som dog under folkmordet på tutsierna i Rwanda 1994. Stora delar av Mukasongas släkt mördades, däribland hennes far och mor och fem av hennes syskon.