Alex La Guma
* 20 februari 1925 i Kapstaden, Sydafrika † 11 oktober 1985Alex la Guma föddes i Kapstaden i det ökända slumområdet District Six, numera rivet. Hans far, Jimmy La Guma, var politiskt aktiv i det sydafrikanska kommunistpartiets centralkommitté, fackföreningskämpe och ANC-man. Politiken var livsluft i familjen och La Guma följde i sin fars fotspår, när också han gick in i kommunistpartiet. Han var även verksam inom ANC och en av de drivande krafterna i SACPO (South African Coloured Peoples Organisation). Han var med om att utforma frihetsrörelsernas officiella manifest: The Freedom Charter. Den 5 december 1956 arresterades han tillsammans med 156 andra runt om i landet och anklagades för förräderi. Åklagaren menade att de demokratiska rättigheter som lagts fram i the Freedom Charter var av så radikal natur att de endast kunde genomföras genom en väpnad revolt mot regeringen. Efter nära fem år av domstolsförhandlingar och politiska protester lades målet ned.
Jämsides med sitt politiska arbete skötte han civila yrken som bokhållare och kontorist, innan han 1956 började som journalist i det progressiva nyhetsbladet New Age. En kväll 1958, när han satt och arbetade vid sitt skrivbord, utsattes han för ett mordförsök. Någon sköt in genom fönstret. Den första kulan missade, den andra snuddade vid hans hals. Förövaren återfanns aldrig.När landet skakades av Sharpevillemassakern 1960 arresterades La Guma igen och de närmaste åren befann han sig antingen i fängelse eller i husarrest. 1966 hade situationen blivit så allvarlig att La Guma fruktade att han inte skulle överleva ännu en fängelsevistelse.
Familjen valde att gå i landsflykt. Från London, där han arbetade för ANC, gick färden till Kuba, där han blev organisationens officielle representant. Han avled 1985, strax efter sin 60-årsdag. Under många år var det förbjudet att citera eller publicera någonting av Alex La Guma i hans hemland.
Hans debutbok, novellsamlingen A walk in the night (1962), som utspelar sig i slumområdet District Six i Kapstaden, handlar om människors ojämna kamp för att behålla sin självkänsla och sitt människovärde mitt i misären och hopplösheten. Boken utgavs först i Ibadan, i Nigeria, innan den 1967 publicerades samtidigt i England och USA. Också La Gumas nästa bok, And a threefold cord (1964), är en skildring från det brutala livet i en av Kapstadens kåkstäder. The stone country (1967) kan ses som ett destillat av hans egna erfarenheter av otaliga fängelsevistelser. Boken är tillägnad de 70 351 personer som satt fängslade i Sydafrika år 1964. De politiska aktivisternas liv skildras i In the fog of the seasons end (1972), medan Time of the butcherbird (1979) handlar om motsättningar mellan svarta och vita. Den svarta befolkningen i en by hotas med tvångsförflyttning sedan mineralfyndigheter upptäckts på deras förfäders heliga land. Hövdingen finner sig i det oundvikliga, men hans syster hetsar till våld. Människorna i La Gumas skildringar är alltid samhällets offer.
Hans karaktärer lever ofta utanför samhället och lagen därför att de inte har några val. I A walk in the night begår Michael Adonis, en färgad som blivit orättvist avskedad från sitt arbete, mord på en vit man. Men mordet är inte en del i kampen mot apartheid, utan en drucken mans tygellösa utbrott och offret minst lika förtryckt och maktlöst som förövaren. Våldet, som fötts ur förtvivlan och desperation, slår vilt omkring sig och det tjänar inga syften. Någon rättvisa finns inte. Barbro Norström Ridaeus