Aminata Sow Fall

* 1941 i Saint-Louis, Senegal

Aminata Sow Fall föddes i Saint-Louis i Senegal där hon också studerade och kvalificerade sig för universitetsstudier. Hon utexaminerades från Sorbonne 1967 med en examen i fransk litteratur. Under flera år undervisade hon i franska i skolor i Dakar och Rufisque. 1979 anställdes hon i kultur- departementet. Hon har för egna medel startat organisationen CAEC (Centre d'Animations et des Echanges Culturelles) som också har ett bokförlag.

När debutboken Le revenant (1976) publicerades var det den första romanen av en svart författarinna från det fransktalande Afrika. Hjälten i berättelsen är en ung man med lysande utsikter. Omvärldens förväntningar och krav blir emellertid för mycket för honom att bära och han flyr från problemen genom att bluffa sin egen död, men problemen fortsätter. Sow Falls andra bok är den ovan beskrivna La grève des bàttu.

Hennes tredje roman L'appel des arènes (1982) behandlar afrikansk identitet. Nallas föräldrar är mycket europeiserade och de vill föra vidare den västerländska kulturen till sin son. Men Nalla, vars mormor inpräntat det traditionella samhällets värden i sitt barnbarn, motsätter sig och odlar traditionerna genom att utbilda sig i den gamla senegalesiska kampsporten brottning.

Sow Fall har också publicerat romanen Ex-père de la nation som utkom 1987. En störtad afrikansk statschef berättar här imemoarform om sin uppgång och sitt fall från makten. Romanen tar upp frågor som demokratins sköra ställning i det självständiga Afrika, korruption, makthunger och maktmissbruk liksom de gamla kolonialmakternas forsatta exploatering av de forna kolonierna.

I Sow Falls senare produktion kan nämnas romanerna Le jujubier du patriarche (1993) och Douceurs du Bercail (1998).

Sow Fall har också på franskt förlag gett ut en tankebok om matens roll i den senegalesiska kulturen med matrecept av köksmästaren Margo Harley, Un grain de vie d'espérance (2002).

I sitt författarskap har Sow Fall framför allt koncentrerat sig på att belysa problem i det moderna senegalesiska samhället.

Barbro Norström Ridaeus

Artiklar 

Julia Kauta: Mat, mättnad och lust. [Intervju med författarinnan om hennes bok Un grain de vie et d'espérance + ett matrecept på tiebou dieune, Senegals nationalrätt]. Karavan 2003:4, s 24-25

Bibliografi – böcker

La grève des bàttu (1979)
Denna prisbelönade satir över muslimsk dogmatism, gudsnådeligt skrymtande och kvinnofientlighet i ett fiktivt afrikanskt land hör till Sow Falls populäraste böcker. H...