Eliseo Diego

* 1920 i Havanna, Kuba † 1994 i Mexico City, Mexiko

Eliseo Diego var en stillsam, humoristisk herre som i god tid planerade för sitt avsked från jordelivet; på en bokmässa i Havanna 1986 berättade han att han författat en bok om skrivandets hantverk. Motiveringen löd: "Jag vill inte ta med mig några hemligheter när jag dör. Det jag kan vill jag dela med mig av till de unga."

Diego var en av Kubas mest framstående poeter, och internationellt är han enbart känd för sin lyrik. I hemlandet var han emellertid också en uppskattad barnboksförfattare. Han ingick även i redaktionen förtidskriften En julio como en enero, som handlar om barnlitteratur. Mellan 1962 och 1970 var han chef för nationalbibliotekets barnboksavdelning.

Från början tänkte Diego bli romanförfattare; "när man är ung är man mycket djärv". Sedan började han skriva korta berättelser i stället, och närmade sig så småningom allt mer poesin. Diego menade att han genom poesin når fram till det essentiella; "i varje dikt finns ett frö till en roman, och jag letade efter dessa frön till möjliga romaner".

På 40-talet hörde Diego till de unga poeter som gav sig i kast med att förnya den kubanska poesin. Han var en av förgrundsfigurerna i den katolskt influerade gruppen Orígenes, som mellan 1944 och 1956 gav ut en tidskrift som uppmärksammades även i det övriga Latinamerika och Karibien. Bland Diegos böcker från denna tid märks En las oscuras manos del olvido, som utkom 1942, och den omskrivna En la calzada de Jesús del Monte, publicerad 1949.

Efter revolutionen utkom bl a El oscuro esplendor (1966) och Nombrar las cosas (1973). Förutom poesi och noveller skrev Diego essäer och artiklar. Han arbetade på Kubas författar- och konstnärsförbund och tjänstgjorde ibland också som lärare.

Diego var en djupt troende katolik och förde i många sammanhang fram sin övertygelse att kristna och marxister utmärkt väl kan arbeta sida vid sida i skapandet av ett rättvist samhälle, "även om det råder en viss skillnad i synsätt vad gäller det materiella världsalltets uppkomst och människans slutgiltiga öde".

Han dog i Mexico City. Hans sista diktsamling utkom 1993: El silencio de las pequeñas cosas.

Bibliografi – böcker

Los días de tu vida (1977)
Storken 1982; övers. Peter Landelius
En diktsvit med tiden som tema. Diego rör sig genom historien och världslitteraturen utan att förlora kontakten med nutiden. Dikterna är lågmälda, ibland nästan sakrala. Eva Stenvång