Ferdinand Oyono

* 14 september 1929 † 10 juni 2010

Ferdinand Oyono har skrivit få, men mycket populära böcker. Hans naiva men entusiastiska hjältar får alla bittert erfara kolonialismens ondska.

Han föddes i den lilla byn Ngoulemakong i Kamerun och tillhör bétifolket. Oyonos mor, en hängiven katolik, lämnade sin man när denne skaffade sig en andra hustru, och försörjde sig och barnen som sömmerska. Oyono arbetade vid den lokala missionen någon tid innan hans far bestämde sig för att satsa på sin son och sände honom till Frankrike för att studera först vid ett läroverk, senare vid Faculté de Droit och École Nationale d'Administration i Paris.

Oyono, som levde under samma påvra förhållanden som författarkollegan Camara Laye under sin studietid, skrev Une vie de boy och Le vieux nègre et la médaille samtidigt. Den sistnämnda skrev han på tre dagar, när han hade tillfälliga skrivsvårigheter med den första boken. När böckerna publicerades väckte de föga uppmärksamhet. Idag räknas de till den klassiska Afrikalitteraturen och har översatts till en mängd språk.

Le vieux nègre et la médaille (finns i dansk övers. Den gamle neger og medaljen, 1963; engelsk övers. The old man and the medal, 1969) är en satir om den gamle Meka som gett sin jord till den katolska kyrkan, förlorat sina söner till världskriget och nu ska dekoreras med en fransk medalj. Chemin d'Europe (1960) är ännu en kolonial satir om en ung man som är besatt av drömmen om Europa och européerna, men som så många andra av Oyonos förhoppningsfulla hjältar får ett brutalt uppvaknande.

Ferdinand Oyono har varit sitt lands ambassadör i Liberia, Frankrike och USA och under många år arbetat för UNICEF. Under några år på 90-talet var han också Kameruns utrikesminister.

Barbro Norström Ridaeus

Bibliografi – böcker

Une vie de boy (1956)
Berättelsen om den naive och godtrogne Toundis öde är en sorglustig sågning av fransk kolonialpolitik. Eftersom Ferdinand Oyono själv arbetade som tjänare till en vit...