Herberto Sales

* 21 september 1917 i Andaraí, Bahia, Brasilien † 13 augusti 1999 i Rio de Janeiro, Brasilien

Sales debuterade 1944 med romanen Cascalho, som handlar om arbetarnas hårda liv i diamantgruvedistrikten i det inre av delstaten Bahía.

Han föddes i Andaraí, som är centrum för gruvnäringen och där hans far hade intressen i diamantindustrin. Det är en traditionellt skriven men starkt samhällskritisk roman, som fick ett så gott mottagande hos publiken att Sales beslöt att lämna sin tjänst som notarie för att i stället satsa på litteratur och journalistik. Han flyttade till Rio de Janeiro, där han arbetade på en grafisk firma och så småningom blev chef för förlagsdelen.

1945 låg hans andra manuskript färdigt, Além dos marimbus, men det utgavs inte förrän så sent som 1961 och då i omarbetat skick. Också denna roman utspelar sig i författarens hemtrakter, men ämnet är skogsavverkningen.

I sin tredje roman, Dados biográficos do finado Marcelino, skildrar Sales 30-talets Salvador de Bahía, hamnstaden där han vid samma tid upplevde delar av sin egen ungdomstid.

I ett par av sina senare romaner, bland andra O fruto do vosso ventre (Ditt skötes frukt), riktar han kritik mot den teknokratiska utvecklingen.

Förutom romaner har Sales skrivit novellsamlingar och han har också gjort sig ett namn inom barnlitteraturen. Han är sedan 1971 medlem av den brasilianska akademin.

Bibliografi – böcker

O fruto do vosso ventre (1986)
Nordan 1987; övers. Inger Fahlander
Sales ger här en skräckskildring av ett teknokratsamhälle därinte ens politikerna längre har något inflytande. Men mitt i sin sterilitet är samhället ä...