Johan Jairo Junieles

* 1970

Född 1970 i Staden Sucre på colombias karibiska kust. Har länge arbetat som journalist, bland annat för El Universal och El Periodico de Cartagena. Hans specialinriktning är filmkritik. Många har också påpekat filmkonstens påverkan på Junieles skönlitterära texter.

Hans berättarperspektiv är kamerans: ett öga som registrerar omgivningen men som också fokuserar på personernas innersta tankar och känslor. Inte sällan är junieles huvudpersoner ensamma själar som lever mitt i en storstads myller och som längtar efter kärlek och gemenskap.

Junieles har utgivit fyra diktsamlingar: Papeles para iniciar el fuego (1993), Teneré por mí al final de estas líneas (1996), Canciones en el barrio en la frontera (2002)  och Viajero con pasaje a tierra extraña (2006).

Därutöver har han publicerat en roman, Hombres solos en la fila del cine (2004) och en novellsamling, Con la luz que me queda basta (2007). Han har tilldelats flera priser både för sin prosa och för sin poesi, bland dem X Premio internacional de poesía Nicolás Guillén 2007.

Junieles har tillbringat långa perioder för konstnärlig vistelse i den lilla stade Banff i kanadas bergiga del. Han har också bott i New York, men lever nu i Bogotá. Junieles betraktar sig själv som en riktig mångsysslare och arbetar för närvarande som konsult, gästlärare, projektlärare, manusförfattare, frilansjournalist och författare.

Karavan 2008:1

Externa länkar 

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Hanna Axén
Novell. Förekommer i Karavan 2008:1.