Juan Manuel Roca

* 1946 i Medellín, Colombia

Juan Manuel Roca är en av de mest betydelsefulla nu levande poeterna i Colombia. Han tillhör en viss generation poeter som föddes kring 40-talet, en "rotlös och desillusionerad" generation. Denna grupp förnyade den traditionella colombianska lyriken genom att använda ett vardagligt språk och en subjektiv ton.

Bakom sig har Roca drygt femton titlar, främst diktsamlingar men också novellsamlingar, essäer och en roman. Han utmärker sig för att variera fokus och genre. Han har påverkat senare generationer, både läsare och andra poeter, inte bara genom sina dikter, utan genom sin skrivarverkstad där många colombianska författare formats.

Rocas poesi är ofta vittnesmål från det colombianska samhället, men på ett nyansrikt, oklart och mångdimensionellt sätt. Hans poetiska värld är suggestiv, drömsk och magisk. Den tar även in erotiska inslag, magisk realism, död och galenskap. På sitt sätt fördjupar han sig i västerlandets mörker.

Han har själv sagt att Colombia är ett land där det vackra och det hemska möts. Poesin fyller där en viktig funktion. I behovet av frid, en paus från våldet, växte den internationella poesifestivalen upp i Rocas hemstad Medellín. Och hittills har det också varit en fristad från narkotikatrafiken och all dess mörka influens. Roca menar att orden är en väg skild från våldet, att de rentav tar avstånd från det.

Titeln på Rocas senaste och första roman, ung Den där förbannade vanan att dö, anspelar dels på att döden alltid har funnits i människans liv och litteratur, men den är också en reflektion över döden i ett land där den sällan är naturlig.

Roca kommer från en familj där litteraturen varit viktig, hans morbror var en känd poet, Luís Vidales, och pappan journalist. Han började studera filosofi på universitetet, men övergav studierna för att läsa och skriva på egen hand. Hans produktion har sedan dess varit rik och uppskattad. Han har tilldelats ett flertal nationella priser, främst för poesi, men också för noveller och i journalistik. Annakarin Thorburn

Titlar på svenska:
Korpens tecken (2003)

Titlar på spanska, ett utdrag:
Esa maldita costumbre de morir (2003) (roman)
Los cinco entierros de Pessoa (2001)
Lugar de apariciones (2000)
Antología de poesía amorosa (1997)
Prosa reunida (1993)
Pavana con el diablo (1990)
Ciudadanos de la noche (1989)
Señal de cuervos (1979)
Los ladrones nocturnos (1977)
Memoria del agua (1973)

Bibliografi – böcker