Luis Britto García

* 9 oktober 1940 i Caracas, Venezuela

Luis Britto García är en litterär mångsysslare med åtskilliga intressen. Förutom att vara författare och journalist är han bl a tecknare, advokat, astronom, forskare och science-fictionfantast. Han skriver dessutom för teater. Han har satt upp en salsaopera (1997) och en rockopera. Han debuterade 1964 med Los fugitivos y otros cuentos, men slog igenom 1970 med novellsamlingen Rajatabla (Vidräkning). 1979 utkom den 656 sidor långa Abrapalabra, som är ett slags ordlek kring sex seklers händelser och litterära stilar.

Britto García är en frän samhällskritiker med pennans udd riktad mot förtryckets mekanismer. Han har valt att bekämpa dem med humorns hjälp, då han menar att vad förtryckarna mest av allt fruktar är att bli förlöjligade. Författaren kommer från Caracas, där han också är verksam som forskare. Han har skrivit en rad essäer, bl a El imperio contracultural: del rock a la postmodernidad (1990).
 

Eva Stenvång

Bibliografi – böcker

Rajatabla (1970)
Nordan 1986; övers. Lena Karlsson
Ett 70-tal ytterst korta noveller där författaren vänder upp och ned på läsarens tankebanor. Trots att den utkom för över 30 år sedan känns den mä...