Mariano Azuela

* 1 januari 1873 i Lagos de Moreno, Jalisco † 1 mars 1952 i Mexico City, Mexiko

Den mexikanska s k revolutionsromanen föddes samtidigt med de första upprorstendenserna, och Mariano Azuelas roman Andrés Pérez maderista, som utkom 1911, var den första av dem alla. Los de abajo (Rebellerna), först publicerad som följetong i en tidning 1915, "upptäcktes" vid mitten av 20-talet. Den skulle sedan följas av många fler revolutionsskildringar, men har stått sig märkligt väl och har hela tiden betraktats som den främsta i genren.

Azuela upplevde själv inbördeskriget inifrån, då han bl a tjänstgjorde som läkare i revolutionsstyrkorna i Jalisco. Senare övergav han sitt politiska engagemang, besviken på de interna stridigheterna. Han flyttade till Mexico City där han fortsatte sin läkargärning parallellt med författandet. Jalisco var Azuelas hemprovins. Han föddes i byn Lagos de Moreno och var son till en liberalt tänkande affärsman.

Parallellt med sina medicinstudier författade han och 1907 publicerades debutromanen María Luisa. Den följdes året efter av Los fracasados. Sammanlagt skrev Azuela ett 20-tal romaner. Den sista, Esa sangre, publicerades fyra år efter hans död.

Externa länkar 

Bibliografi – böcker

Los de abajo (1916)
Romanen handlar om en liten grupp revolutionärer som deltar i det mexikanska inbördeskrigets avgörande skede. Azuela framställer inte sina romanfigurer som några hjä...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.