Pedro Juan Gutiérrez

* 1950 i Matanzas, Kuba

PEDRO JUAN GUTIÉRREZ är författare och konstnär och bosatt i Havanna. Han har gett ut ett tjugotal böcker, såväl romaner som diktsamlingar och fackböcker

Förlagsinformation

Citat 

Om Dirty Havana: det är en alltför självbiografisk bok. Jag skrev den under en dålig period i mitt liv. Mitt land var i kris, jag var i personlig kris. Jag var ständigt berusad, förbannad och aggressiv - den tiden var en katastrof!!
Ur [[Intervju med Pedro Juan Gutiérrez]]

Jag tror att varje författare använder sitt eget liv för att skriva, i större eller mindre utsträckning. Det är oundvikligt därför att skrivandet är en process av tänkande och reflektion över ens eget liv, över tiden man lever i. Man tänker oupphörligt och skriver oupphörligt. Det är ibland utmattande, men fantastiskt eftersom du lär känna dej själv bättre och hjälper andra att tänka och se saker på andra sätt.
Ur [[Intervju med Pedro Juan Gutiérrez]]

Emellertid är Kuba ett land så komplicerat, så dynamiskt, så galet och kaotiskt att det har genererat ett enormt antal bra författare.
Ur [[Intervju med Pedro Juan Gutiérrez]]

Den europeiska litteraturens situation idag bekymrar mej. Aldrig tidigare har man skrivit, publicerat och sålt så många böcker som idag. Men det är till största delen skräp: deckare, vampyrromaner, "historiska" romaner. Bara skit!!!
Ur [[Intervju med Pedro Juan Gutiérrez]]

Man går in i en bokhandel och borden med nyheter gör en illamående. Och det är för att de europeiska författarna (en stor del av dem) inte vågar skriva på riktigt. De vågar inte provocera systemet. De vågar inte transformera problemen, som är många, i det europeiska samhället till litteratur. Problemen skiljer sig mycket från de som vi i de fattiga länderna och i länder med diktatur har, men det är problem som bör ses genom litteraturen. De stora gjorde det: Tjechov, Balzac etc.
Ur [[Intervju med Pedro Juan Gutiérrez]]

Bibliografi – böcker

Trilogía sucia de La Habana
Berättaren och huvudpersonen i Dirty Havanna bär samma namn som författaren till boken, Pedro Juan. Och nog bygger denna vildsinta, galet hedonistiska och kompromisslöst frispråkiga skälmroman från...