IBBY-bladet 2012:1

Detta är det allra sista IBBY-bladet i den form det haft sedan Sven Hallonsten åtog sig redaktörsskapet i slutet av år 2007. Vi i svenska IBBY-styrelsen är besvikna, ledsna och arga. Vi hade en vision. Vi ville steg för steg utveckla IBBY-bladet till en mini-Karavan, en barn-Karavan som inbjöd till resor ut i okända författar- och illustratörslandskap, till inblick i olika kulturers barnlitteratur och syn på barns läsning samt i eldsjälars arbete med berättelser för att barn i krisdrabbade länder ska få tröst, vila och bilder att tänka med. Det finns så mycket utanför vår egen kulturkrets att inspireras av, att lära av. Det finns så mycket som även de barn som lever här skulle kunna berikas av. Men tji fick vi! Kulturrådet har stängt sin plånbok för oss. Ja, inte helt förstås. IBBY Sverige får kulturrådsstöd som internationellt nätverk och i denna stödform ges inte medel till ”medlemstidskrift.” Vi uppmanades därför av handläggare på kulturrådet att söka tidskriftsstöd för bladet och det har vi gjort. Men det blev nobben. Trots alla vackra ord står inte barnkulturen högt i kurs. Och i år är anslaget nedskuret med 55 000 kr. Så det är ganska enkelt. Vi kan inte fortsätta att ge ut IBBY-bladet i den form det har nu. Vad som kommer i stället är vi inte riktigt på det klara med ännu. Tack vare ett bidrag från stiftelsen Solkatten har vi kunnat förnya vår webbplats. Kära IBBY-bladsläsare, följ IBBY-arbetet där, gör inlägg, ge oss idéer! Och någon form av tryckt medlemsblad har vi inte gett upp hoppet om. Och till sist: Tack Sven för att du kvarstått som redaktör detta sista år och för att du gjort en tidskrift vi med stolthet och glädje önskat sprida till allt fler.

Ulla Forsén ordförande Svenska IBBY

Artiklar

s. 2-3 Ensam hemma i Korea om boken Ensam hemma av Ho Baek Lee, som fått 2012 års Peter Pan-pris, som årets mest spännande översatta barnbok.

s. 4 De tog mig i nattlinnet. Peter Pan-priset. Silverstjärna till Strimmor av hopp av Ruta Sepetys. Recension av Ingrid Källström. Årets andra Peter Pan-silverstjärna går till den koreanska barnbokskonstnären Choi Sukhee för hennes bilderbok Jordbarn, himmelsbarn som bygger på tolv koreanska skrivtecken.

s. 5. Att välja Peter Pan-pristagare. Hur går det egentligen till när IBBY-styrelsen vaskar fram vilka böcker/ författare/illustratörer/översättare/förlag som ska få Peter Pans gulddiplom och silverstjärnor? IBBY-bladet bad två jurymedlemmar att avslöja spelet bakom kulisserna.

s. 6-8 Fatine och Ibn Battuta från Libanon. I höstas besökte Fatima Sharrafeddine den Internationella barnboksveckan i Stockholm som varje år anordnas av Internationella biblioteket. Sharafeddine, från Libanon, är en av de mest tongivande barnboksförfattarna från den arabisktalande delen av världen, med förlag både i Mellanöstern och Europa. Nu kommer hon också på svenska tack vare Bokförlaget Trasten – dels med ungdomsboken Fatine och dels med bilderboken Ibn Battuta. IBBYs Mats Kempe skickade henne några frågor om hennes skrivande, förlag, språk och framtiden.

Omslag