Leo Afrikanen

Leo Afrikanen lär ha stått modell till Shakespeares Othello. Han föddes i Granada, men tvingades fly till Marocko när araberna fördrevs från Iberiska halvön 1492. Som handelsman följde han med karavanerna genom Nordafrika till Timbuktu, Kairo och Konstantinopel.

Mitt namn är röd

Ingen konflikt är i dag mer aktuell än den mellan öst och väst, islam och kristendom. Orhan Pamuk har sökt sig bakåt i historien, till sultanernas medeltid, för att skildra hur denna konflikt skär rakt genom dagens Turkiet.

Den förfördas hemlighet : två kvinnor, två sekler, en passion

Den spanske historieläraren Manuel och den sjuttonåriga latinamerikanska Lucía försöker gemensamt lösa mysteriet kring den spanska drottningen Juana "den vansinniga". Var hon i själva verket inte vansinnig, utan offrades hon i den bittra striden om den spanska tronen?

Sjöjungfruns andra fot

I mars 1560 landar jesuiten Don Gonçalo Silveira i Sofala i sydöstra Afrika seglande på det portugisiska skeppet Nossa Senhora da Ajuda.

Förtrollerskan från Florens

Till Akbar den Stores hov i 1500-talets Indien kommer en ung man som säger sig vara sändebud från jungfrudrottningen Elisabeth av England. Men är denne Mogor dell'Amore egentligen en bedragare eller rentav en okänd släkting till Stormogulen själv?

Eldens minne 1. Födelser

En fantastisk trilogi om Latinamerikas historia. Första delen är i sin tur uppdelad i två delar: den första berättar om tiden före erövringen, den andra om tiden från de första kolonisatörernas ankomst fram till 1700. Andra delen omfattar tiden mellan 1700 och 1900.