En kropp att sörja

Tambudzai är inte längre ung, men har ändå sagt upp sig från sitt jobb som copywriter efter att hennes vita kollegor ännu en gång tagit åt sig äran för hennes arbete.

Hemligheten i världen

Huang Jiagui säger plötsligt upp sig från sin tjänst som tidningsredaktör och ger sig in på en osäker bana som privatentreprenör i ett av de nyligen inrättade utvecklingsområdena längs Kinas östkust.

Fiskarmännen

Nioårige Benjamin är yngst av fyra närstående bröder som växer upp i 1990-talets Nigeria. När deras stränge far lämnar hemmet för en tid tar bröderna chansen att skolka för att gå och fiska vid floden en gång ren och livskraftig, numera en nedsmutsad, förbjuden plats.

Snabbköpet Rastlös

I Snabbköpet Rastlös befinner vi oss mitt i Johannesburg, mitt under den omvälvande omdaningen av Sydafrika under nittiotalet, men också mitt i en burlesk skröna.

När man är ung : och andra noveller

Phan Thi Vang Anh skriver från 1990-talets Vietnam. Hon hör till den generation som blev vuxen samtidigt som landet började se framåt efter decennier av krig och ekonomisk ruin.

Allah gör som han vill

En vuxenroman, men med pojken Birahima som huvudperson och som berättar på ett mycket fräckt och uttrycksfullt språk, där han ofta använder två franska ordböcker och en engelsk "för att inte gå vilse bland svåra ord".

Snö

Snö är en politisk roman med stor giltighet i dagens Turkiet. Romanen utspelas vintern -92 i staden Kars, längst öster ut, nära gränsen till Armenien. Hit kommer Ka, poet med tolv år i exil i Tyskland i bagaget.

Mödrar emellan

"Min son dödade er dotter." Så inleder Sindiwe Magona sin dramatiska roman, där hon försöker utforska vad som gör att vissa barn växer upp till mördare, en berättelse som baseras på en verklig händelse i Sydafrika.

Dirty havanna - Havannatrilogin

Berättaren och huvudpersonen i Dirty Havanna bär samma namn som författaren till boken, Pedro Juan. Och nog bygger denna vildsinta, galet hedonistiska och kompromisslöst frispråkiga skälmroman från 90-talets Kuba på egna erfarenheter.

Onåd

För andra gången belönades Coetzee med Bookerpriset 1999, denna gång för romanen Onåd, en mörk berättelse på ett sparsmakat språk från ett Sydafrika som ersatt apartheids tyranni med brutal anarki.