Pancatantra

Pañcatantra är ett av den klassiska indiska litteraturens mest berömda verk. Det har sagts att ingen text förutom Bibeln har fått så stor spridning i världen och den lär finnas i minst tvåhundra versioner på mer än 50 olika språk.

Kalila & Dimna : tre fabler

- Har du hört historien om de tre vännerna - sköldpaddan, råttan och kråkan?

Att klia sig i örat med tigerns svans

För en västerländsk läsare kan fablerna i Att klia sig i örat med tigerns svans föra tankarna till den brittiske kolonialförfattaren Rudyard Kipling, men det här är givetvis en genre vars traditioner sträcker sig långt tillbaka i tiden på den Indiska subkontinenten.

Mesnavi

Jalalaldin Rumi är en av det persiska språkets främsta poeter, religiösa tänkare och historiska gestalter. Man har menat att han är världens främste mystike poet och hans betydelse för den "muslimska världen" har liknats med den Shakepeare och Dante har för väst.

Sagor och fabler som berättas i Somalia

Samlingen innehåller elva berättelser, som berättats i Somalia under flera generationer. flertalet av berättelserna förekommer också i andra kulturer, men med vissa mindre avvikelser.
Fablerna förekommer också i andra kulturer, men med vissa mindre avvikelser.

Aisopos fabler

En liten ynklig mus räddar livet på ett stort lejon. En schakal lyckas överlista savannens konung. En bonde ruvar på en gruvlig hämnd, men hans ondskefulla planer drabbar i slutänden mest honom själv. Sexton fabler i afrikansk miljö!

En syrsas memoarer

Syrsan Demen är kaxig, stolt och inte särskilt snäll. Han föraktar dem som är svaga och mobbar dem som inte kan försvara sig. Men så en dag blir han tillfångatagen av två barn. Som fånge tänker han över sitt liv och förstår hur dum han har varit.

Sagoberättarens barn

16 berättelser från Gambiaom djur och natur, fabler och skapelseberättelser.Alla har en kort inledning som sätter in dem i ett sammanhang.

Den magiska skålen : en västafrikansk saga

Det är torka och Bror Kanin är på jakt efter mat. Men trots sin hunger hinner han hjälpa Bror Kameleont som har fastnat i en taggbuske. Som tack får Kanin en magisk skål. Den uppfyller sin ägares alla önskningar. Äntligen får Kanin och hans familj och alla hans grannar mat.