Bön till havet
Till minne av Alan Kurdi
De rädda
Suleima är en ung kvinna i Damaskus, hon går på konstskola, träffar psykologen för sin ångest och saknaden efter den döde fadern. I väntrummet hos terapeuten träffar hon en dag Nassim.
Hon som vandrar
Rima sitter fastbunden i ett litet rum i Damaskus, oförmögen att göra annat än att vänta. Hela livet har hon fångats in, och hennes ben som aldrig kan sluta vandra, har fjättrats.
Under krigets himmel
I en lägenhet i Aleppo i Syrien sitter den kurdiske författaren Niroz Malek och skriver korta prosatexter om det som sker runt omkring honom. Aleppo är en av de hårdast drabbade städerna i krigets Syrien, och många flyr därifrån.
En mörk strimma av ljus
Sent en kväll ser Hanan ett ljussken under sin makes sovrumsdörr. Hon öppnar den och får syn på sin åldrige make och sin älskade tjänsteflicka Alya tillsammans i sängen. Förblindad av ilska och raseri slänger Hanan ut Alya ur huset mitt i natten.
Fjädrarna - eller bevisen som Mem Azad glömde på sin komiska resa dit
Denna roman kan i vissa avseenden betraktas som en fristående fortsättning på den självbiografiska berättelsen "Järngräshoppan". Men den bryter dess i stort sett kronologiska och realistiska struktur och förvandlas till slut till något helt annat.
Kärlekens mörka sida
Denna roman är en väldig krönika över det syriska samhället under ett sekel, från det osmanska väldet, då någon syrisk stat ännu inte fanns, till 1960-talets sovjetvänliga republik, som det kommer till liv i en kristen by, kallad Mala, inte långt från huvudstaden liksom i denna själv.
Brev från isoleringscell 13 : dikter
Poesi skriven av den syriske poeten Faraj Bayrakdar, sedan 2005 boende i Sverige. Han debuterade 1979 i hemlandet, där han utkom med två diktsamlingar innan han greps av den syriska underrättelsetjänsten. Han hölls isolerad och utsattes för tortyr under 14 års tid.