Att vara Abbas al-Abd

Under en gruppterapisession träffar en ung, vilsen man som lider av allehanda fobier den fascinerande och oberäknelige Abbas al-Abd. Genom Abbas bestämmer han träff med två kvinnor, båda med namnet Hind, på olika våningar av samma kafé. Och nu står ett telefonnummer skrivet med läppstift på toaletter runt om i Kairo. Vem leder det till?

Runtom den kedjerökande, självmedicinerande tjugo-plussaren finns ett spännande persongalleri: farbrorn, som är psykiater med ett lite väl stort intresse för fobier, eller bästa vännen Abbas -- som lånat sitt namn till romanen -- vars osvikliga förmåga att ställa till problem för alla han stöter på leder till den ena dråpligheten efter den andra.

Att vara Abbas al-Abd är en av de mest uppmärksammade romanerna som kommit ur den nya, unga generation egyptiska författare som växt fram det senaste decenniet. Ahmed al-Aidys litterära värld är precis som vår samtid otålig och andfådd: verkligheten (om det nu är den) flimrar förbi i korta ögonblicksbilder, populärkulturella referenser och reklamklyschor hackas upp och blandas med talfel, signalhorn och pålagda burkskratt. Som översättaren Jonathan Morén skriver i sitt efterord: al-Aidy beskriver inte och förklarar inte det egyptiska samhället, han är varken vägvisare eller agitator. I stället kastar han sina läsare in medias res och lämnar dem på refugen mitt på motorvägen, omgivna av Kairos buller, brus och förvirring.

Förlagsinformation

Utdrag - citat 

Det kommer att komma en dag när skillnaden mellan pocketböcker och chipspåsar upphör. I framtiden kommer man att trycka böcker på baksidan av chipspåsar, så att man kan sluka innehållet medan man läser och sedan slänga alltihop i skräpet. Det kommer att komma en dag när man förser alla böcker med en liten symbol på omslaget, en bild av en man som slänger en bok i en soptunna. Och under bilden kommer det att stå:

Hjälp till att hålla vår värld ren!