Den gode doktorn

Översättare:
Original: The Good Doctor
Romaner Afrika

Frank Eloff har blivit kvar. Han är desillusionerad, cynisk. Sedan många år är han läkare på ett gudsförgätet sjukhus i Sydafrika. Det råder brist på allt: patienter, utrustning, och ambition. Personalen slutar en efter en och ersätts inte.

Men så en dag dyker en ny läkare upp, den unge ambitiöse Laurence Waters. Med sin överspända idealism rubbar han personerna på sjukhuset ur deras jämvikt. Frank vill hålla honom på avstånd, med en attityd av "kom igen när du varit här lika länge som jag". Ändå dras han, mer än någon annan, in i Laurences kraftfält.
Inte heller i byn är livet sig likt. Fler och fler soldater syns till; en uppladdning inför något, men vad? Så gör Frank ett obehagligt återseende. Han känner igen en officer, en ond man som han träffat för länge sedan, i en tid han helst skulle velat glömma.
Den gode doktorn ställer brännande frågor om skuld och ansvar, om ondska och godhet. Stilen är sparsmakat enkel men rymmer både humor och djup mänsklig insikt. Romanen nominerades till Bookerpriset 2003.
Förlagsinforamtion