En tesked jord och hav

Damm 2013
Översättare:
Original: A Teaspoon of Earth and Sea
Romaner Iran, USA

I en liten by i norra Iran bor 11-åriga Saba Hafezi och hennes tvillingsyster Matab i början av 80-talet. Deras största intresse är Amerika. De gör listor med engelska ord, samlar på illegala Life-tidningar, insmugglade band med tv-serier och pop-musik. Så när Sabas mamma och syster försvinner och lämnar henne och pappan ensamma i Iran är Saba övertygad om att de har flyttat till USA utan henne.

Förtvivlad längtar hon efter dem och efter det västerländska liv hon tror har förvägrats henne. Men hennes föräldrar har lärt henne att ” hela livet står skrivet i blodet” och att tvillingar lever samma liv, även om de är åtskilda av jord och hav.

Medan vi får följa Sabas uppväxt, föreställer sig Saba hur hennes syster upplever den västerländska versionen av hennes liv. Men där Sabas värld innehåller begränsningarna och brutaliteten under det islamistiska styret har hennes syster en frihet och kontroll som hon själv bara kan drömma om.


Förlagsinformation


"Romanhandlingen är skickligt komponerad, upphängd på tvära kast och svåra valsituationer. Olika berättarröster bryts mot varandra och spänningen hålls hela tiden vid liv. Under tiden förmedlas en skrämmande bild av diktaturens grymhet. Romanen är lättläst och den svenska språkdräkten övertygar."

- BTJ, lektör Anders Sjöbohm