Guiden

Översättare:
Original: The guide (1958)
Romaner Asien
Ämnesord:

Här berättar Narayan med lätt ironisk skärpa om Raju, en fängelsekund, som släpps fri från fängelset och hamnar i en avlägsen by, där byborna uppfattar honom som en helig man. Han sitter på tempelplatsen vid floden och byborna besöker honom regelbundet och ger honom mat. Han har till en början svårt att acceptera situationen men ger sig inte iväg eftersom han aldrig lärt sig arbeta och inte vet hur han ska försörja sig. Skildringen växlar mellan Rajus liv på strandkanten som guru och hans tillbakablickar på sin barndom och sitt liv som turistguide. Här sammanträffar han meden arkeolog och hans vackra hustru, som Raju förälskar sig i.
Det hela slutar med katastrof och Raju hamnar i fängelse. Detta fungerar som en dom över ytligheten i hans livsstil, över självcentreringen och lättjan. På flodstranden får han alltså en ny möjlighet.
Det är fullt möjligt att förstå romanen som en bild av hur godtrogna människor skapar sig gudar och hur religion uppstår ur brist, bekymmer och önskningar. Mot en sådan läsning talar emellertid slutsidorna där den ironiska tonen upphör.
Margareta Petersson