Kalabalik bland guavaträden

Översättare:
Original: Hullabaloo in the guava orchard (1998)
Romaner Asien

Kiran Desai skapar i sin debutroman en stämning av överdådig, overklig hetta i romanens första kapitel, som utmynnar i att ett efterlängtat regn kommer med blixtar och skyfall. I det ögonblicket föds huvudpersonen Sampath. Alla är övertygade om att han är förutbestämd till stora ting. Men det visar sig att han är lättjefull och annorlunda än sin något överdrivet normala familj.
Bara modern tycks leva ett eget och ostyrbart liv, koncentrerat på mat och fantasier kring mat. Sampath har svårt att få arbete och trivs bäst med att drömma bort timmarna i testånden och parkerna. När hans far lyckas ordna arbete på postkontoret kan han inte göra sig nyttig. Han flyr från sin familj och sin stad när han förlorar jobbet. Han söker lite vagt friheten.
Med buss kommer han till en övergiven fruktträdgård och klättrar upp i ett guavaträd. I drömmar om frukt och smaragdgröna papegojor somnar han. "Han kände sig tyngdlös här, vaggad av detta spelande ljus, slickad av den varma dyningen från blommor och gräs, från löv som var lika frodiga som frukt vars dofter blommade i värmen." Familjens reaktion och till en början framgångsrika försök att lansera honom som guru upptar större delen av handlingen.
Margareta Petersson