Människornas jord

Leopard 2003
Översättare:
Original: Bumi Manusia
Romaner Asien

Minke är en javanesisk pojke som växer upp i 1890-talets Indonesien. Han kommer från en förnäm javanesisk släkt är därför priviligerad och rör sig hemtamt bland de holländska kolonisatörerna .Minke är intelligent och ambitiös, behärskar deras språk och är skolad i deras tankesätt. Hans drömmar och förhoppningar om framtiden är riktade mot Europa och Nederländerna. Men i det koloniala samhället han nekas han samma rättigheter som de vita, gång på gång konfronteras han med ramar och begränsningar.

När han en dag blir våldsamt förälskad i vackra Annelies, dotter till en holländsk affärsman och hans javanesiska konkubin, blir det början till ett uppvaknande. Tack vare Annelies och hennes ovanliga familj förmår Minke att bejaka sin indonesiska identitet och sitt eget folks traditioner, all dess skönhet och möjligheter men också dess grymhet och vrede.

Serie:
Burukvartetten är en storslagen romansvit om den moderna nationen Indonesiens födelse kring förra sekelskiftet, och består av fyra böcker – Människornas jord, Ett barn av alla folk, Fotspår och Glashuset.
Toer framförde ursprungligen berättelserna som tillsammans bildar Burukvartetten muntligt för sina medfångar under de femton år han var politisk fånge på ön Buru, då han var förbjuden att nedteckna något.

Förlagsinformation