Nio nätter

Atlas 2008
Översättare:
Original: Nove noites
Romaner Latinamerika

Natten mellan den andra och tredje augusti 1939 är den unge, amerikanske antropologen Buell Quain på väg tillbaka till civilisationen från en indianby i Brasiliens inland. I stället för att fortsätta resan tar han sitt liv. Fallet göms i arkiven och förblir okänt för allmänheten.
Drygt sextio år senare läser en författare en notis om historien och bestämmer sig för att finna en förklaring till det oförklarliga - och mycket brutala - självmordet.

Nio nätter skildrar en färd till mörkrets hjärta i spåren efter en av den amerikanska antropologins mest framstående unga representanter, kollega med Claude Lévi-Strauss och den ansedda antropologen Ruth Benedicts favoritelev, strax före andra världskrigets utbrott.
Buell Quains historia avslöjar de motsägelsefulla sidorna och de innersta önskningarna hos en ensam ung man i ett främmande land, konfronterad med sina egna gränser och begär, och med det främmande. Nio nätter är en berättelse med referenser till såväl Joseph Conrads romaner som Bruce Chatwins reseskildringar.
Förlagsinformation