Om hjältar och gravar

Översättare:
Original: Sobre héroes y tumbas (1961)
Romaner Argentina
Ämnesord:

En säregen roman om det argentinska samhället och Buenos Aires, speglade genom enskilda människors liv. En central plats i berättelsens första del intar den märkliga Alexandra och hennes väg mot vansinne och gradvis sönderfall.
Romanens två andra centralfigurer är den unge Martín, olyckligt förälskad i Alexandra, och den 30 år äldre Bruno som är berättelsens "entralmedvetande".
Det är en komplicerad och inte särskilt lättläst roman, som utspelar sig på 1950-talet. I berättelsens andra del förekommer texter om blinda som väckte starka reaktioner.
Eva Stenvång

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om hjältar och gravar (Sobre héroes y tumbas) är den argentinske författaren Ernesto Sabatos mästerverk från 1961, som här ges ut i Lind & Co:s klassikerserie Nittonhundra, i Peter Landelius nu reviderade översättning. I detta omtumlande verk har vissa sett uppkomsten av den magiska realismen, inte minst i det avsnitt i romanen som bär titeln "Rapport om blinda".

Romanen utspelar sig i 1950-talets Buenos Aires och speglar genom olika livsöden det argentinska samhället. Bakom en fasad av modernitet och expansiv kapitalism skymtar det djuriska och lätt förvridna i människans natur.

Här finns den gåtfulla Alejandra Vidal Olmos, som drivs mot galenskapen och har en hängiven beundrare i den unge Martín Castillo. Alejandras far Fernando är en representant för den allt mer otidsenliga koloniala livsstil som på samma gång trängs undan och lever kvar i den moderna världen. Det är Fernandos skräck för blindhet som kommer till sådant hallucinatoriskt uttryck i "Rapport om blinda".

I en sidohandling jagas frihetshjälten Juan Lavalle av sina fiender i det på frihetskriget följande inbördeskriget vid 1800-talets mitt.

Liksom i Sabatos täta, febriga berättelse Tunneln (på Lind & Co 2011) finns också i Om hjältar och gravar en mörk, vildsint fantasi och känslomässiga kraft som emellanåt för tankarna till surrealismen i dess mest suggestiva form.
Med åren har Om hjältar och gravar allt tydligare kommit att framstå som ett portalverk inom den latinamerikanska 1900-talslitteraturen.

Förlagsinformation

Anmärkning 

Tidigare upplaga: Norstedts, 1982