Processen

Li Xuelian vill skilja sig men det är lättare sagt än gjort. Hon är nämligen redan skild. Fast det var inte meningen att den skilsmässan skulle vara på riktigt. Hon blev gravid av misstag fast familjen redan hade ett barn och för att hennes man inte skulle få sparken från fabriken kom de överens om att skilja sig och låta mannen få vårdnaden om barn nummer ett. När nummer två väl var fött skulle de gifta om sig igen. I Kina får en familj bara skaffa ett barn, men det finns ingen lag som säger att två ensamstående personer med varsitt barn inte får gifta sig med varandra.

Det var en riktigt smart plan. Om det inte hade varit för att Li Xuelians man istället gifte om sig med en annan. Nu vill Li Xuelian ha hämnd och den bästa hämnden är inte att döda honom utan att göra hans liv till ett helvete. Men den process som hon drar igång kommer att påverka många fler än hon tror.

En dråplig satir över den kinesiska byråkratins irrgångar

Förlagsinformation

 

Utdrag - citat 

Oväld Wang studerade skilsmässointyget. Det var hopknycklat och alldeles skrynkligt. När han hade undersökt det på alla ledder sade han: ”Det ser inte särskilt falskt ut. Ditt namn finns med och Qin Yuhes också.”

”Skilsmässointyget är inte falskt, men skilsmässan är det.”

Oväld Wang pekade på papperet med fingret. ”Det spelar ingen roll om ni låtsades eller ej, det här intyget är äkta och därmed är ni lagenligt skilda.”

Li Xuelian sade: ”Det är just det som är problemet.”

Oväld Wang kliade sig i huvudet och funderade. ”Vad är det du vill egentligen?”

Li Xuelian sade: ”Jag vill gå till domstol och bevisa att skilsmässan var falsk. Jag vill bli gift med den förbannade oäktingen Qin Yuhe igen och sedan vill jag skilja mig.”

Oväld Wang förstod ingenting. Han fortsatte att klia sig i huvudet.

”Men är det inte onödigt att dra igång en sådan process när ni redan är skilda?”

Li Xuelian sade: ”Ja, det säger alla. Men det tycker inte jag.”