Ali Wajih

* 1989 i Bagdad

Ali Wajih tillhör en generation av unga intellektuella irakier som frenetiskt försöker etablera ett litterärt liv mitt i en kaotisk tillvaro. Förutom att vara poet är han  närvarande på ett påtagligt sätt på TV och radio som programledare. Där presentärade han ny litteratur på dialekt språket för att även nå den del av publiken som inte är helt bevandrad i den litterära arabiska. Han är också mycket närvarande i tidningar och sociala medier där hans kritik slår åt alla håll, vilket inte är utan risker. Han fått ständigt ta emot hot men inget biter.

Diktsamlingen Saratan (Cancer, 2012) är hans tredje bok. Debutsamlingen från 2008 bär den fyndiga titeln Manfael som anspelar på två ord: Manga betyder exil, ael är den andra delen av ordet Azrael, dödsängel. Tillsamans bildar de ett ord som sammanfattar irakiernas liv idag. Död och exil. 

Asabi´l tatakallam,jismu-ki tastami` ("Mina fingrar talar, din kropp lyssnar", 2010) är Wajihs andra bok, där han prövar prosans friare ramar. Han är beläst och kan det mesta om det som kommer ut på arabiska. I Bagdad kallas han den vandrande encyklopedin.

(Ur Karavan 2015:4)

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.