Ambai C. S. Lakshmi

* 1944

Ambai (författarnamn för C S Lakshmi) bor i Bombay och skriver noveller på det sydindiska språket tamil. Hon har skapat sig en alldeles egen plats i dagens mångstämmiga indiska litteratur. Med novellsamlingen Flod introduceras hon på svenska.

Ambai har ett öga för detaljer, former, färger, och en lekfullhet med vilken hon skickligt avtäcker skeenden, till synes stillsamma men under ytan dramatiska och avgörande. Hennes texter handlar nästan alltid om indiska kvinnors villkor. Hon skriver om relationer, självförverkligande och längtan ut ur trånga rum, och hennes texter är fulla av frihetssymboler: fåglar, berg, floder och det öppna havet.

Förutom flera novellsamlingar och en roman på tamil, har Ambai även utgivit tre volymer där hon porträtterar indiska kvinnliga musiker, dansare och målare. Hon är i grunden forskare och har i Bombay byggt upp ett arkiv kring kvinnors historia, liv och konst.

Indiska biblioteket

Bibliografi – böcker

Med sina noveller har Ambai (f. 1944) skapat sig en alldeles egen plats i dagens mångstämmiga indiska litteratur. Flod innehåller tio berättelser som utspelar sig i södra...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Birgitta Wallin
Novell. Förekommer i Karavan 2008:3.
Övers. Birgitta Wallin
Novell. Förekommer i Karavan 2001:3.