Aziz Nesin

* 20 december 1915 i Heybeliada, Turkiet † 6 juli 1995 i Çeşme, Turkiet

Född i Istambul och Turkiets mest lästa författare. Han har skrivit noveller, romaner sagor, dikter, dramer och essäer. En kämpe för demokrati och för mänskliga rättigheter mot korruption, censur, intolerans och fanatism. Detta gjorde att han hamnat i fängelse under fem år och har åtalats och förhörts hundratals gånger. Sedan han tog initiativet till att ge ut Salman Rushdies Satansverserna på turkiska är han dödshotad.

Sagomotiv och sagoform har han använt både i satiriska noveller och pjäser. Sedan 1958 har han gett ut 38 böcker med sagor för vuxna. I "Det var en gång ett land" (Memleketin birinde) använder han formen för traditionella meddah-historier, dvs sagor för vuxna berättade av professionella sagoberättare, ofta med inledningar som" I ett land där ingenting fanns styrde en kung?" , "I en tid som ingen kände till?" Han använder också den sedelärande fabeln mycket effektivt för demokratiska syften.

Britt Isaksson

Bibliografi – böcker

Ett urval sagor från Memleketin Birinda (1958) och Hoptirinam (1960) gjorda av Turhan Kayaoglu med förod av Gunter Wallraff.En av de roligaste berättelserna,hälften saga hä...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.