Baba Wagué Diakité

* 1961

Baba WaguéDiakité är konstnär och växte upp i Mali. Under sin tidiga barndom bodde han hos sin mormor i den lilla byn Kassaro, där han hjälpte till med jordnötsodling,vaktade sin morbrors får, jagade och lekte med sina vänner. Han flyttade sedan till huvudstaden Bamuko och gick i en fransk skola. Sedan 1985 bor han i USA.

Han arbetar med flera olika material, exempelvis keramik och textil som han använder till illustrationerna i den här boken. Han använder också sin konst till att bygga broar mellan afrikansk kultur och västvärldens kultur, bland annat genom Toguna kulturcenter, som han har grundat i Bamako i Mali. Centret har som mål att skapa större förståelse för varandra genom konstnärligt, kulturellt och utbildningsmässigt utbyte av idéer.

Baba Wagué Diakité har skrivit och illustrerat flera uppmärksammade böcker för barn, som t.ex.The Hatseller and the Monkeys, The Hunterman and the Crocodile ochLost My Tooth in Africa.

[red.]

Bibliografi – böcker

The magic Gourd
Hjulet 2008; övers. Ulla Forsén
Det är torka och Bror Kanin är på jakt efter mat. Men trots sin hunger hinner han hjälpa Bror Kameleont som har fastnat i en taggbuske. Som tack får Kanin en magisk skål. Den uppfyller sin ägares...