Claudia Hernández

* 1975

Född 1975 i San Salvador, El Salvador. Hon har givit ut fyra novellsamlingar: Otras ciudades (2001), Mediodía de frontera (2002, bearbetad och utgiven 2007 med titeln De fronteras), Olvida uno (2005) och La canción del mar (2007). År 2004 belönades hon med det prestigefyllda tyska priset Anna Seghers-priset.

Claudia Hernández har uppmärksammats som en av de mest talangfulla författarna i den yngre generationen i El Salvador, men också utanför Centralamerika. Hennes noveller finns publicerade i antologier i flera Europeiska länder. Med en mycket raffinerad berättarteknik skapar Hernández en speciell atmosfär i sina noveller, där det märkliga och lätt surrealistiska i vardagen träder fram, kryddat med svart humor.

Hennes berättarstil har sagts påminna om den argentinska kultförfattaren Julio Cortázars, men själv nämner hon HC Andersen som en av sina mest uppskattade litterära förebilder. Efter en vistelse i New York har Claudia Hernández nu flyttat tillbaka till El Salvador, där hon arbetar som lärare på Ekonomi- och handelshögskolanl.

Karavan 2008:1 

Bibliografi – böcker

En kvinna strider med gerillan och föder ett barn som hon tvingas lämna bort. Efter kriget får hon fyra döttrar till, som hon uppfostrar ensam i ett hus på landsbygden. Men...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.