Driss Chraibi

* 15 juli 1926 i El Jadida, Marocko † 1 april 2007 i Drôme, Frankrike

Chraibi föddes i Al-Jadida strax söder om Casablanca. Hans far blev föräldralös i 12-13-årsåldern och måste utöva flera yrken men blev så småningom en förmögen importör. Hans mor kom från en traditionellt lärd familj. De fick fem söner. Driss gick i koranskola och sedan under tio år i fransk skola, Lycée Lyautey i Casablanca. Han skrev dikter och fick priser. I september 1945 lämnade han Marocko för att studera kemi i Paris och utexaminerades där fem år senare som ingenjör. Han intresserade sig för neuropsykiatri, men studierna avbröts innan han avlägga någon doktorsexamen. Han gjorde tidigt resor i många europeiska länder.

Trots universitetsbakgrunden kom han till att börja med att ägna sig åt de mest skiftande yrken. Han var förutom kemiingenjör journalist, ambulerande fotograf, nattvakt, diversearbetare och lärare i arabiska. Författare blev han i början av 50-talet och fick snart också uppdrag som producent på franska radion. Han gifte sig med en fransyska och har med kortare mellanspel i Kanada och Marocko stannat kvar i Frankrike. Han har alltid skrivit på franska. Chraibi har ett betydande verk bakom sig. Den självbiografiska romanen "Enkelt förflutet" (1954) väckte skandal på sin tid för sin vildsinta kritik av patriarkatet och islam. Skakad av reaktionen förnekade han först att han menat något sådant men ångrade efter några år att han givit efter. I romanen "Bockarna" året därefter brännmärkte han å andra sidan den rasism nordafrikanerna utsätts för i Frankrike och samtidigt den passivitet och underdånighet de visar upp. I "Öppen succession" reser hjälten tillbaka till Marocko i samband med sin fars död men återvänder strax därpå till Europa.

Chraibi har sedermera rört sig i både nutid och islams tidigare historia. Författarens födelsestad ligger där floden L'Oum ar-Bia (ordagrant: Vårens mor) mynnar ut i Atlanten. Dit anlände 681 den arabiske generalen Okba. Den händelsen med vad därpå följde av arabisering och islamisering blev utgångspunkten för en historisk roman med samma namn 1982, där han dock mer identifierar sig med ursprungsbefolkningen berberna än med erövrarna.

Chraibi skriver normalt sina böcker i ett sträck, i ett slags feber, som man tydligt anar redan i hans debutroman, som vi numera kan läsa på svenska. Driven av ett slags strävan efter det absoluta anser han sig på så vis säkrare nå fram till sanningen, både sin egen och andras. Han har också sagt att "nästan alla våra romaner är präglade av en mysticism, som väst för länge sedan tappat känslan för". Detta kan vara lite överdrivet, men både han och andra marockanska författare har på senare år sökt sig inåt för att utforska jagets och kollektivets djupare personlighet, efter ett kringströvande och "tvetydiga äventyr" i "andras" länder. Ingvar Rydberg Översatt verk: Enkelt förflutet. Tranan, 2005.

Bibliografi – böcker

Le passé simple
Den idag klassiska romanen Enkelt förflutet publicerades första gången i Paris 1954 och väckte stor uppmärksamhet både i Frankrike och Marocko. Romanens kritiska bild av islam och det marockanska...