Eka Kurniawan

* 28 november 1975 i Tasikmalaya, Indonesien

Eka Kurniawan föddes 1975 i Tasikmalaya, Indonesien. Han tog examen i filosofi vid universitetet i Yogyakarta innan han år 2000 debuterade som författare. Hans stora genombrott kom två år senare med romanen Cantik Itu Luka (Skönhet är ett sår). Boken blev en omedelbar succé i hemlandet och har översatts till närmare 30 språk. Den har belönats med en rad litterära utmärkelser och 2016 blev den som första indonesiska bok nominerad till det prestigefyllda Man Booker Prize. Kurniawan skriver romaner, noveller och filmmanus samt är en flitig bloggare. Han räknas som en av de starkaste rösterna på dagens internationella litteraturscen.

Förlagsinformation

Eka Kurniawan föddes 1975 i staden Cilacap på Västra Java. År 2000 debuterade han som författare med novellsamlingen Corat-coret di toilet (Toalettklotter). Denna och följande novellsamlingar innehåller berättelser som kombinerar en stark realism med parodi och fantasi. Han har skrivit ett par romaner, den första från 2002 med titeln Cantik Itu Luka (Skönhet är ett sår ), som översatts till flera språk. Kur­niawan är redaktör på en filmtidskrift och kom i år ut med en ny no­vellsamling, gjord ihop med två andra unga lovande författare.

 

Bibliografi – böcker

En eftermiddag i mars månad reser sig Dewi Ayu ur sin grav efter att ha varit död i tjugoett år. Det blir upptakten till en helt fantastisk historia som tilldrar sig under mer ä...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Stefan Danerek
Novell. Förekommer i Indonesien berättar: Tusen gevärskulor, tusen fjärilar.
»Kärlek utan slut» är hämtad ur novellsamlingen med samma titel (Cinta tak ada mati, 2005).