Elechi Amadi

* 12 maj 1934 i Aluu, Nigeria † 29 juni 2016 i Port Harcourt, Nigeria

Elechi Amadi kommer från Aluu, en ort nära Port Harcourt i östra Nigeria. Han bedrev högre studier vid universitetet i Ibadan, där han tog en examen i matematik och fysik. Vid sidan av författarskapet har han haft många olika yrken: han har arbetat som lantmätare, lärare vid arméskolan i Zaria och gymnasielärare i Port Harcourt. Efter inbördeskriget, där han deltog på den federala regeringens sida, blev han utbildningsminister i delstatsregeringen för Rivers State.

Debuten skedde med romanen The concubine (1966), som möttes av lysande recensioner när den publicerades i London. Ihuoma, är en vacker änka som är högt respekterad i sin by, men hon är en sjöjungfru som förvandlats till människa, och Havsguden straffar de män som älskar henne med lidande och död.

Liksom i nästföljande roman, The Great Ponds (1969), tilldrar sig handlingen i en by i Nigerflodens delta.

Sunset in Biafra (1973) är en dagboksskildring av Amadis upplevelser under inbördeskriget.

Han tog avsked från armén och drog sig tillbaka till hemorten som ligger som en ikwere-enklav, på alla sidor omgivet av Iboland. När inbördeskriget utbröt fängslades Amadi vid två tillfällen av Biafras styrkor, men han lyckades till sist ta sig över till den federala sidan.

The slave (1978) berättar om hur Olumati, liksom sin far en av guden Amadiohas slavar, försöker bryta sig ut ur religiösa och sociala ramar när han beger sig till sin fädernesby för att återuppbygga sin fädernegård.

Estrangement (1986) handlar om de efterverkningar kriget får i den enskildes liv. Ibekwe återvänder från Biafrakriget för att finna sin fru i armarna på en annan soldat. Amadi har också skrivit dramatik, bl.a. pjäserna Peppersoup och The road to Ibadan (1977, utgivna i en volym) och Dancer of Johannesburg (1978).

Barbro Norström Ridaeus

---

ELECHI AMADI, född i Aluu 1934, är en nigeriansk romanförfattare och dramatiker. Amadi deltog i det nigerianska inbördeskriget, en erfarenhet som blir till ett viktigt tema i författarskapet, vid sidan av problematiken som handlar om det lokala traditionellas möjligheter kontra inflytandet från väst. Särskilt omtalad är Amadis trilogi med de fristående romanerna Konkubinen [The Concubine, 1966], De stora dammarna [The Great Ponds, 1969] och Slaven [The Slave, 1978].F

Förlagsinformation

 

Bibliografi – böcker

The Concubine (1966)
Modernista 2016; övers. Jan Ristarp
Ihuomas har sådan karisma att män dör omkring henne. Varje gång hon accepterar en man till make så möter han förr eller senare döden. Folk börjar tro...
The great ponds (1969)
Byarna Chiolu och Aliakoro i Nigerdeltats regnskogar tvistar om rätten att fiska i Wagabadammen. Blod flyter. Andra byar engageras i tvisten och dras in i handlingen utan att besittningsrä...