Esmeralda Santiago

* 17 maj 1948 i Santurce, San Juan, Puerto Rico

Esmeralda Santiago växte upp i Santurce, som äldsta barnet i en syskonskara på elva. När hon var 13 flyttade hon tillsammans med sin mor och sina syskon till Brooklyn i New York. Där påbörjade hon så småningom högre studier, samtidigt som hon arbetade heltid för att kunna försörja sig. Efter åtta år lyckades hon komma in vid Harvard och studera på heltid. Hon tog examen 1976.

Samma år grundade hon tillsammans med sin man ett film- och produktionsbolag, Cantomedia, som vunnit många priser för sina dokumentärfilmer. Förutom att vara verksam vid filmbolaget arbetade hon för att hjälpa kvinnor som utsatts för våld. Hon debuterade som författare först 1994, med den självbiografiska romanen Cuando era puertorriqueña, som handlar om hennes barndom.

Hon fokuserar på svårigheterna med att ha en dubbel kulturell identitet och inte känna sig väl förankrad i någon av dem. Två år senare utkom El sueño de América - Americas dröm1996 som också anknyter till detta. Ett annat bärande tema är fattiga kvinnors liv och villkor. 1998 publicerades Almost a woman.

 Esmeralda Santiago är bosatt i New York och även verksam som förläggare.

Bibliografi – böcker

El sueño de América (1996)
Romanen skildrar en ung flicka som efter att ha städat på ett hotell på hemön Puerto Rico ser sin chans att pröva lyckan i New York. Hon får jobb som barnflicka och får ett materiellt sett bättre liv...