Euclides da Cunha

* 20 januari 1866 i Cantagalo, Rio de Janeiro, Brasilien † 15 augusti 1909 i Rio de Janeiro, Brasilien

Det var da Cunhas roman Os sertões (Markerna brinna) från 1902 som inspirerade den peruanske författaren Mario Vargas Llosa till hans stora verk som i svensk översättning fått titeln Kriget vid världens ände. da Cunha är dessutom en av romanens huvudpersoner; den som läst boken minns säkert den tragikomiske "närsynte reportern", som sänts ut för att rapportera från det sista stora fälttåget mot de religiösa fanatikernas bastion Canudos och som följer slutstriden inifrån staden.

Om da Cunha skulle ha känt igen sig på Vargas Llosas personbeskrivning må vara osagt. Det är emellertid ett faktum att han var dagstidningen O Estado do São Paulos krigskorrespondent 1897 och att hans erfarenheter från fälttåget var så skakande att de ändrade hans världsbild totalt. Vad mera var, Os sertões kom att öppna ögonen på de kulturellt bevandrade kretsar i Brasilien som tidigare mest intresserat sig för Europa.

Euclides Rodrigues Pimenta da Cunha föddes i Cantalgalo i Rioprovinsen. Han var föräldralös och uppfostrades hos släktingar i Salvador de Bahía. Så småningom kom han som student till kadettskolan i Rio de Janeiro, där han höll på att råka illa ut sedan han kastat sin sabel mot krigsministern när denne kom på besök 1888. Han benådades dock efter kejsardömets fall 1889 och vidareutbildade sigtill militäringenjör. 1896 lämnade han den militära banan och flyttade året därpå till São Paulo.

Han skrev flera romaner, av vilka Os sertoes dock betraktas som den främsta. Efter framgången med den ägnade han sin tid åt Brasiliens historiska och geografiska institut. Tillbaka i Rio utnämndes han till professor i logik. da Cunha invaldes i den brasilianska akademin några år före sin död; han dödades av hustruns älskare.

Bibliografi – böcker

Os sertões (1902)
Författaren skildrar det märkliga Canudos, och fälttåget mot de religiösa fanatikerna, med en närmast vetenskaplig noggrannhet och utifrån arméns...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.