Hernán Rivera Letelier

Hernán Rivera Letelier växte upp på Atacamaplatån i norra Chile i ett litet gruvsamhälle där man utvann salpeter. Hans föräldrar var nästintill analfabeter och starkt troende, medlemmar i traktens evangeliska församling. Den enda tillåtna litteraturen i hemmet var förstås Bibeln som Rivera Letelier läste från pärm till pärm och på så sätt lärde sig läsa.

När salpetergruvan lades ner flyttade familjen till Antofagasta där modern hastigt avled. Famliljen skingrades och Letelier fick ta hand om sig själv vid elva års ålder. Han överlevde genom att sälja tidningar och höll värmen genom att gömma sig på stadens biografer.

I tjugoårsåldern vann han sin första poesitävling där förstapriset var en middag för två på ett lyxhotell. Tyvärr blev Rivera Letelier inte insläppt pga sin dåliga klädsel. 1990 hade Rivera Letelier hunnit bilda familj, ta jobb i en salpetergruva och skriva in sig på kvällsgymnasium samt ge ut en berättelsesamling på eget förlag. Men det var med romanen La reina Isabel cantaba rancheras utgiven 1995 (Drottning Isabel sjöng mexikanska sånger) som allt förändrades i hans liv.

Romanen vann Chiles största litterära pristävling och gavs ut av storförlaget Planeta. Medan han själv kämpade på i gruvan uppe i norr blev boken en stor framgång i Santiago. Äntligen kunde Rivera Letelier försörja sin fru och fyra barn och köpa ett hus. Idag lever han som förut, sitter på sin bar i Antofagasta och skriver och vill inte ändra på något.

"Jag är väldigt mån om min personliga frihet, jag äger ingen vigselring, ingen slips, inget armbandsur, inget checkhäfte eller kreditkort. Jag är inte medlem i någon förening, organisation eller politiskt parti som kräver att jag ska följa regler, föreskrifter och normer."

2010 tilldelades Hernán Rivera Letelier Premio Alfaguara på 1,2 miljoner kronor för sin senaste roman, Konsten att återuppstå, pengar som hans fru får ta hand om.

Förlagsinformation

 

Bibliografi – böcker

Norstedts 2012; övers. Hanna Axén
Jag fick gå och se filmen för att jag var bäst av alla i hela familjen på att berätta filmer. Just så: jag var familjens skickligaste filmberätterska. Snart blev jag skickligast i hela kvarteret och...