Ignacio Padilla

* 1968 i Mexico City, Mexiko

IGNACIO PADILLA, född 1968 i Mexiko City, tillhör den samtida latinamerikanska litteraturens stora namn. Tillsammans med Jorge Volpi, Eloy Urroz, Pedro Angel Paláu and Ricardo Chávez-Castañeda var han 1996 en av grundarna till den så kallade crackrörelsen. Deras manifest stod för ett brott med den latinamerikanska litteraturtraditionen, den magiska realismen och dess bundenhet till hemlandet. Amfitryon är Padillas fjärde roman.

Förlagsinformation

Citat 

Hur som helst är jag övertygad om att det inte skulle finnas någon skönlitteratur i Latinamerika utan den europeiska närvaron. Allt vårt berättande kan ledas tillbaka till Cervantes via Borges, och de var båda oerhört förtjusta i Europa.
Ur [[Intervju med Ignacio Padilla om Roberto Bolaño]]

Aldrig tidigare, som jag ser det, har Latinamerika kunnat erbjuda världen ett så brett spektrum av författare och böcker. Det finns något för alla: realism och fantasy, klassisk litteratur och experimentell, reflektioner kring Latinamerika och reflektioner kring världshistorien, romaner, noveller, poesi och essäistik. Vi hör till en litterär tradition som redan visat upp sin betydelse för resten av världen. Vi hör till en generation som växte upp med klassikerna, en generation djupt förankrad i litteraturen och i massmedia, en samling författare som är väl förberedda och som har mycket att säga.
Ur [[Intervju med Ignacio Padilla om Roberto Bolaño]]

Externa länkar 

Bibliografi – böcker

SCHACK PÅ LIV OCH DÖD. Mitt under första världskriget sitter Viktor Kretzschmar och Thadeus Dreyer ombord på ett tåg och spelar schack. Dreyer är på väg mot en säker död på östfronten, men om han...